Istražite više

9. oktobar – Dan rođenja velikog Mihajla Pupina

Davne 1854. godine u banatskom selu Idvor, u dvanaestočlanoj srpskoj porodici, rodio se Mihajlo Pupin. Istaknuti naučnik, pronalazač, profesor na Univerzitetu Kolumbija, počasni konzul Kraljevine Srbije u SAD – u, zadužio je celo čovečanstvo svojim izumima, pa je tako i nama poslužio kao inspiracija za naziv i koncept luksuznog hotela u centru Novog Sada – hotela Pupin.

Lik i delo Mihajla Pupina, kao i njegov razvojni put, vezuju se prvenstveno za obrazovanje, stručno usavršavanje i naučni rad. Ono što je obeležilo život i delo ovog pronalazača jeste „Pupinova teorija“ kojom je rešio problem povećanja dometa telefonskih struja. Problem je rešen postavljanjem induktivnih kalemova na strogo određenim rastojanjima duž vodova.  

Pored zavidne akademske karijere i naučno – istraživačkog opusa, Pupin je bio poznat kao neko ko je izuzetno vezan za svoje korene. U prilog tome svedoči činjenica da je upravo on bio jedan od osnivača i dugogodišnji predsednik Srpskog narodnog saveza u Americi. U želji da sačuva uspomenu na poreklo, svom imenu, pre polaska u svet, dodao je srednje ime „Idvorski“. Pupin je takođe bio osnivač dva fonda, jednog, koji je nosio ime njegove majke i bio namenjen školovanju više od 20.000 ratne siročadi Prvog svetskog rata i drugog, koji je nosio njegovo ime i koji je služio kao podrška njegovom rodnom Idvoru.

Takođe je značajno pomenuti njegov književni rad i uspeh koji je postigao. Za svoju biografiju „Od pašnjaka do naučenjaka“ dobio je Pulicerovu nagradu 1924. godine i tako postao prvi Srbin, dobitnik ovog prestižnog priznanja.

Veliki um, a prvenstveno veliki čovek, ostao je upamćen po svim navedenim stavkama. Danas veliki broj osnovnih i srednjih škola nosi njegovo ime, a rodni Idvor ponosno ističe svog najpriznatijeg stanovnika. Deveti oktobar se proslavlja širom sveta, a mi ovim tekstom na svoj način odajemo počast ličnosti čije ime nosi naš hotel.