Istražite više

Dry Age – meso dostojno najvećih gurmana

Dry Age ili suvo zrenje predstavlja poseban, tradicionalan način tretiranja najkvalitetnijeg goveđeg mesa. Ovaj delikates možete pronaći na menijima restorana koji svojim gostima žele da ponude nešto drugačije gastronomsko iskustvo. Zbog samog načina pripreme, uslova koji su neophodni za odvijanje procesa sazrevanja mesa i izvanrednog ukusa koji se dobija na kraju, dry age odresci privlače sve veću pažnju gostiju. Da li ste se ikada zapitali zašto su dry age specijaliteti toliko cenjeni?

Sam proces sazrevanja mesa može da traje i do 45 dana. Za to vreme ono se nalazi u komori kontrolisane temperature, koja ima izuzetan značaj u čitavom postupku. U komoru se stavlja sveže meso koje zri pod konstantnim uslovima koji podrazumevaju vlažnost vazduha od 75 – 85% i optimalnu temperaturu od 2°C. Od velike važnosti su i specijalne UV lampe koje sprečavaju pojavu bakterija.  Prva faza koja dovodi do promene mesnog odreska je isparavanje. Isparavanjem meso gubi vodu i ukus postaje intenzivniji. Govedina gubi oko 15 procenata ukupne težine, pa je i aroma znatno koncentrisanija. Druga promena se ogleda u promeni same teksture. Prirodni enzimi razbijaju vezivno tkivo u mišiću koji se opušta, što na kraju dovodi do mnogo nežnije i mekše teksture mesa. Prema rečima poznavalaca ove tehnike, angus govedina predstavlja najbolji izbor za suvo zrenje mesa, pre svega zbog svoje optimalne masnoće i strukture. 

Angus tomahawk je dry age delikates koji sa ponosom izdvajamo iz naše ponude. Najkvalitetnije i najsvežije goveđe meso stiže sa farme „Angus“ iz Novog Slankamena. Ova farma predstavlja tržišnog lidera iz oblasti uzgoja goveda ovog tipa i proizvodnje mesa vrhunskog kvaliteta. Optimalno zreo i izvanredno pripremljen komad mesa očaraće sva Vaša čula i odvešće Vas u potpuno novu dimenziju gastronomije. Punoća ukusa i neodoljiva mekoća svojstvena isključivo suvom zrenju osvojiće Vas već na prvi zalogaj, a jelo će se gotovo sigurno odmah naći na vrhu liste omiljenih. Dry age specijalitete možete da probate u našim restoranima ZAK i Kalem u Novom Sadu i u novootvorenom restoranu Kalem by Zak Mountain Concept na Zlatiboru. 

Pravi je trenutak da probate nešto novo i da uživate u delikatesu dostojnom najvećih gurmana!