Istražite više

Predlog za obilazak manastira Fruške gore u jednom danu

Fruška gora je poznata po činjenici da je jedina planina u Vojvodini i da svojim posetiocima nudi brojna izletišta, pešačke staze i najlepše vidikovce sa kojih se pruža nestvaran pogled. Ova planinska lepotica nadomak Novog Sada, pored izuzetnih prirodnih potencijala i bogatstava, sa sobom nosi neverovatnu kulturno- istorijsku priču i na svojim obroncima krije svedoke identiteta i stradanja jednog naroda. Na Fruškoj gori je izgrađeno ukupno 35 pravoslavnih manastira, a danas je sačuvano njih 17. Smatra se da je većina njih izgrađena u periodu od 15. do 18. veka, kao zadužbina despotske porodice Branković, koja je sledila kult stare Nemanjićke države. Usled nepovoljnih istorijskih događaja, ratova, osvajanja, pljačkanja, značajan broj manastira je ili prilično devastiran, ili potpuno uništen. Najveći deo ovih sakralnih objekata stradao je tokom Drugog svetskog rata. Svaki od manastira odlikuje karakterističan stil i prepoznatljiva arhitektura datog vremena, a u njihovoj blizini uglavnom se nalazi izvor, manastirsko imanje i manastirsko naselje- prnjavor.

Prilikom posete Novom Sadu, savetujemo da obiđete ako ne sve, onda bar neke od fruškogorskih manastira. Najveći i najpoznatiji među njima neizostavan su deo turističke ponude grada, budući da se nalaze na nepunih 30 minuta od centra. Predlažemo nekoliko najznačajnijih Fruškogorskih manastira koje možete obići za samo jedan dan:

Krušedol – Izgradnju hrama posvećenog Blagovestima Presvete Bogorodice započeo je despot Đorđe Branković i ona je, prema predanju, trajala čitavih 50 godina. Čuveni ikonostas, bogata riznica, konaci i jedinstvena lepota ovaj manastir svrstavaju među najvažnije sakralne objekte u Srbiji.

Velika Remeta – Muški manastir posvećen Svetom Dimitriju poseduje najviši zvonik u Sremu, visine 38,6 metara. Prepoznatljiv je i po čuvenom rajskom vrtu, replici Vitlejemske pećine i brda Sion sa kapelom i izvoru Ubavac, čija voda bistri vid.

Grgeteg – Legenda kaže da je, još u 15. veku, ovaj manastir sa Crkvom Svetog Nikole osnovao Zmaj Ognjeni Vuk za svog slepog oca. Ikonostas koji je naslikao Uroš Predić i ikona Trojeručica privlače pažnju brojnih hodočasnika, a istočno od manastirske kapije se nalazi geološko-paleontološko nalazište od velikog značaja.

Novo Hopovo– Prva zadužbina Đurđa Brankovića od davnina je bila priznata kao istaknuti prosvetni centar, u koji su Srbi iz glavnog grada dolazili da uče da čitaju i pišu. Novo Hopovo je posebno poznato kao manastir u kom se zamonašio Dositej Obradović. Dva kilometra dalje nalazi se i manastir Staro Hopovo, koji takođe možete da obiđete u istom danu.

Pored pomenutih manastira, na Fruškoj gori danas postoje i: Petkovica, Rakovac, Divša, Jazak, Mala Remeta, Beočin, Privina Glava, Šišatovac, Kuvežedin, i Vrdnik – Ravanica.  

Ukoliko ste zainteresovani za obilazak Fruškogorskih manastira, osoblje hotela Pupin će Vas rado uputiti i podeliti sa Vama sve potrebne informacije.