Istražite više

Obavezna stanica svih turista – Petrovaradinska tvrđava

Petrovaradinska tvrđava je nezaobilazna destinacija svih onih koji posete Novi Sad. Ovo grandiozno utvrđenje nalazi se na desnoj obali Dunava, na petrovaradinskoj steni. Građena je od 1692. do 1780. godine, zbog stalne opasnosti od napada Turaka i blizine granice sa Osmanskim carstvom. Posebno je dragocena činjenica da je arheološki utvrđeno da su ovu oblast ljudi naseljavali još u vreme paleolita i da je područje na kome je Petrovaradinska tvrđava naseljena jedno je od najstarijih naseljenih mesta u Evropi.

Simbol Petrovaradinske tvrđave i samog Novog Sada je čuveni „pijani sat“. Najzanimljivije mesto za fotografisanje i prostor sa kog se ceo grad vidi kao na dlanu, ovaj naziv je dobilo zbog čudne postavke kazaljki. Naime, mala kazaljka pokazuje minute a velika sate, što je suprotno od funkcionisanja kazaljki u redovnim časovnicima. Kula sa satom se jasno vidi i sa gradske strane, pa je pogled na tvrđavu još lepši i romantičniji.

Pored kule sa satom, živopisne i inspirativne su i kapije Petrovaradinske tvrđave. Nekoliko kapija, koje su nazive dobijale po mestima gde vode ili po značajnim ličnostima, iza sebe kriju sijaset uspomena i uvek će Vas dočekati širom otvorene.

Sama tvrđava je smeštena u poseban i jednako istorijski važan deo Novog Sada – Petrovaradin. Stari deo Petrovaradina, čuveno Podgrađe, okruženo je šančevima koji su nekada bili ispunjeni vodom. Sada se tu nalaze značajne vojne i zdravstvene ustanove, ali i šarmantni stambeni objekti koji svedoče o starim vremenima. Ulice Podgrađa su veoma autentične, uzane i uglavnom popločane kaldrmom. Šetnja ovim ulicama pravi je izbor za sve one koji uživaju u romantici, fotografisanju i posmatranju jedinstvenih i živopisnih detalja. 

Više o bogatoj istoriji i kulturnom značaju ovog zdanja možete da saznate ukoliko posetite Muzej Grada Novog Sada koji je otvoren za posetioce svakog dana od 9 do 17 časova i nalazi se u samom srcu tvrđave. Ako pak želite da odete korak dalje i da saznate najveće tajne koje kriju zidovi tvrđave, anegdote i urbane legende koje je prate, rado ćemo Vam preporučiti turističke ture koje novosadske agencije organizuju gotovo svakodnevno. Dobra vest za sve one koji vole laganu šetnju jeste da se Petrovaradinska tvrđava nalazi nedaleko od hotela Pupin, tako da ćete prilično brzo i jednostavno pešice doći do željene destinacije. Ukoliko ne praktikujete šetnju, osoblje hotela Pupin će Vas sa zadovoljstvom uputiti na prevoz. 

Novi Sad poseduje pregršt kulturnih i istorijskih bisera. Petrovaradinska tvrđava je, po mišljenju mnogih, najveći biser ovog grada. Dobrodošli u grad kulture, uspomena, značajnih događaja i znamenitih mesta!