Istražite više

Specijaliteti od jastoga – delikates koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Jastog je nekrunisani kralj rakova i morskih dubina. Živi u najbistrijim i najslanijim delovima mora i predstavlja pravi kulinarski delikates u najprestižnijim svetskim restoranima. Meso jastoga je izuzetno cenjeno i uglavnom predstavlja simbol luksuza. Autentično je, ukusno i puno različitih vitamina, minerala i drugih hranljivih sastojaka. Na našim prostorima najpopularniji je Evropski jastog (Homarus gammarus) koji se može naći u Crnom moru i na plažama širom Evrope. 

Kada govorimo o pripremi jastoga, postoji nekoliko različitih načina: kuvanje na pari, pečenje u rerni, ili na roštilju. Stručnjaci najčešće preporučuju sveže kuvano meso, jer tada u najvećoj meri zadržava pravu aromu, kvalitet i korisna svojstva. Zbog kompleksnog i dragocenog ukusa jastoga, prilozi treba da budu blagi i nenametljivi, kako ne bi nadjačali osobenost i lepotu samog mesa. Ova vrsta mesa najbolje se slaže sa belim vinom, koje će upotpuniti doživljaj i pretvoriti ga u nezaboravno iskustvo. 

U restoranu ZAK možete da probate jela od najsvežijeg mesa jastoga. Za očuvanje svežine i autentične arome ovog delikatesa zadužen je akvarijum koji je svojevrsna atrakcija našeg restorana. U akvarijumu se uvek nalaze jastozi koje Vam po posebnoj recepturi i u specijalnim uslovima pripremaju naši vrsni kuvari, a specijaliteti koji se trenutno nalaze u ZAK- ovom jelovniku su gratinirani jastog sa zelenom prezlom i pasta sa jastogom. Ukoliko želite da osetite jedinstven i pun ukus jastoga, kombinacija sa zelenom prezlom je savršen izbor za Vas. Ako biste radije isprobali suptilniju mešavinu pikantnog i upečatljivog ukusa i domaće paste koja donekle razblaži dominantnu aromu jastoga, naša pasta Vas neće ostaviti ravnodušnim.

Odvažite se da probate nešto posebno, nesvakidašnje i interesantno. Osetite autentičan ukus koji je nemoguće opisati rečima i uverite se zašto su specijaliteti od jastoga prava kulinarska remek- dela najboljih restorana širom sveta.